UMCG

Toekomstbestendige Transformatie: Vastgoedvisie en Masterplan tot 2040

Klant: 



Datum: 

Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)


2021 t/m 2024

Locatie: 


Omvang:

Groningen


€ 1.000.000.000,-

Wat houd het project in?


Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is een van de grootste en oudste academische ziekenhuizen van Nederland, gelegen in het hart van Groningen. Het UMCG is opgericht in 2005 door een fusie tussen het Academisch Ziekenhuis Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen, maar de geschiedenis van de gezondheidszorg op deze locatie gaat terug tot de 18e eeuw. Het UMCG richt zich op complexe zorg, baanbrekend medisch onderzoek en onderwijs, met speciale aandacht voor gezond ouder worden. Het ziekenhuis heeft één centrale locatie in Groningen en bedient zowel de stad als een brede regio.


Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) staat voor een grootschalige herontwikkeling van zijn vastgoedportfolio om toekomstbestendig te blijven. Onze opdracht richtte zich op het opstellen van een uitgebreide vastgoedvisie tot 2040, inclusief gedetailleerde financiële doorrekeningen. Het plan voorziet in de volledige vernieuwbouw van het UMCG-terrein, een ambitieus traject dat gefaseerd wordt uitgevoerd. Om deze transformatie in goede banen te leiden, hebben wij een masterplan ontwikkeld, waarin de kaders en faseringen van het bouwproces zijn vastgelegd. Daarnaast hebben we geholpen met het opzetten van een robuuste projectorganisatie, zodat alle betrokken partijen optimaal kunnen samenwerken en de voortgang strak gemonitord wordt.

Wat was de uitdaging?


Een project van deze omvang brengt complexe uitdagingen met zich mee. De grootste uitdaging was het beheersen van het investeringsniveau binnen de financiële grenzen van het UMCG, zonder in te boeten op de kwaliteit en functionaliteit van de nieuwe voorzieningen. Dit vereiste een strategische aanpak om het bouwproces gefaseerd en efficiënt uit te voeren. Bovendien moest er een strak georganiseerd proces worden ingericht binnen een ambtelijke context, waarbij verschillende afdelingen en belanghebbenden effectief met elkaar samenwerken. Het was essentieel om een evenwicht te vinden tussen snelheid, kostenbeheersing en kwalitatieve uitkomsten.


Wat was onze rol? 


In dit project hebben wij opgetreden als bouwprocesmanager. Dit betekende dat wij niet alleen verantwoordelijk waren voor het ontwikkelen van het masterplan, maar ook voor de praktische invulling en sturing van het gehele proces. We hebben gezorgd voor een integrale aanpak, waarbij de planning, kostenbeheersing en communicatie tussen alle betrokkenen centraal stonden. Onze rol strekte zich uit tot het ondersteunen van de besluitvorming, het in kaart brengen van risico’s, en het borgen van de voortgang op de korte en lange termijn. Daarnaast hebben we actief bijgedragen aan de opbouw van een goed functionerende projectorganisatie, waarbij we gebruikmaakten van onze expertise om de verschillende fasen van het project naadloos op elkaar aan te laten sluiten.


Samen met het UMCG heeft D2ontwikkeling gewerkt aan het Masterplan