Flevoziekenhuis

Modernisering OK-complex Flevoziekenhuis

Klant: 


Datum: 

Flevoziekenhuis


2018

Locatie: 



Almere



Wat houd het project in?


Het Flevoziekenhuis is een regionaal ziekenhuis gevestigd in Almere en speelt een centrale rol in de zorg voor inwoners van deze jonge, snelgroeiende stad en omliggende regio. Het ziekenhuis biedt een breed scala aan medisch-specialistische zorg en werkt nauw samen met onder andere het Amsterdam UMC om hoogwaardige zorg te leveren. Met speerpunten zoals acute zorg, oncologie en moeder-kindzorg heeft het Flevoziekenhuis zich ontwikkeld tot een belangrijke zorgverlener in Flevoland.


Het Flevoziekenhuis is bezig met een grootschalige renovatie van haar operatiekamercomplex (OK-complex). Dit complex bestaat uit in totaal negen operatiekamers, waarvan vier volledig nieuw zijn gebouwd en vijf gerenoveerd. Iedere operatiekamer beschikt over een eigen opdekruimte, speciaal ontworpen om een efficiënte en veilige werkomgeving te bieden. Voor dit project is gekozen voor het innovatieve Opragon-ventilatiesysteem, dat wordt toegepast in zowel de nieuwe operatiekamers als de bijbehorende opdekruimten. Het systeem biedt geavanceerde luchtbehandelingsoplossingen die bijdragen aan een hygiënische en gecontroleerde omgeving, essentieel voor chirurgische ingrepen. De operatiekamers zijn uitgerust met een Opragon 8-systeem met twaalf externe airshowers per OK, terwijl de opdekruimten voorzien zijn van een Opragon 6-systeem met vier externe airshowers per opdekpositie.

Wat was de uitdaging?


Omdat het Opragon-ventilatiesysteem op een andere manier functioneert dan traditionele ventilatiesystemen, kunnen reguliere validatiemetingen niet worden toegepast. Om de luchtkwaliteit en veiligheid te waarborgen, is een alternatieve validatiemethode ontwikkeld. Deze methode is gebruikt om aan te tonen dat het OK-complex voldoet aan de gestelde eisen van het ziekenhuis.

Wat was onze rol? 


Tijdens het project heeft het advies zich gericht op zowel het ontwerp als de bouw van het OK-ventilatiesysteem. Daarnaast is specifiek voorgeschreven hoe de validatie en classificatie uitgevoerd moesten worden, zodat het project voldoet aan de hoogste normen van veiligheid en functionaliteit.

Na het uitvoeren van de validatiemetingen zijn de resultaten zorgvuldig geanalyseerd. Vervolgens is een validatierapport opgesteld, waarin de classificatie van de OK’s is beoordeeld. Pas na goedkeuring van dit rapport is het OK-complex vrijgegeven voor gebruik.